State of Fashion presenteert: Walk in wardrobes

Over de tentoonstelling

We weten dat er een grootschalige systeemverandering nodig is om de mode-industrie te veranderen. Dit hele industriele systeem veranderen dat diep geworteld is in de uitbuiting van mensen en de planeet is een beangstigende taak. Als we onze garderobes zien als een startpunt bij dat uitzonderlijk complexe systeem, kunnen we een begin maken. 

Hier in de Walk-In Wardrobes moedigen we individuele en collectieve daden van reparatie en herstel aan. Van het herstellen van onze kleren tot het repareren van onze disfunctionele systemen. Ruilen, delen, lenen en uitlenen verwoorden ons verzet tegen overconsumptie. Verstellen, upcycling, nieuw gebruik en hergebruik worden een daad van verzet tegen een systeem dat ontworpen is voor veroudering en afval. Kleding in omloop houden is een radicale en geweldige daad. Zoals de ambassadrice van eerlijke mode Marina Spadafora wijselijk zegt: “de revolutie begint in je kledingkast!”.  

Door middel van deze Walk-in Wardrobes willen we onderzoek doen naar systemen van burgerbezit door gebruik te maken van bestaande ruil-, inruil- en kledingbibliotheek systemen om verschillende methoden van niet-monetaire uitwisseling van kleding te testen. We beginnen met de vraag: wat als we kleding niet zien als iets dat we kopen en bezitten, maar als iets waar we voor zorgen tot de volgende zorgdrager? Deze garderobes vieren kleding als mijlpalen van geleefde levens en plaatsen ze in de overgang van de ene drager naar de andere, elk voortbordurend op hun doorlopende verhaal. 

We nodigen niet alleen uit tot een uitwisseling van kleding, maar ook tot een uitwisseling van vaardigheden, van reparatie en verstellen tot wassen, onderhouden en aanpassen, om een alternatieve mode-economie op te bouwen waarin kleding zo lang mogelijk in omloop blijft. Aan het eind van de biënnale zullen al deze bijdragen worden gebruikt voor een voorstel voor een permanente kledingbibliotheek voor de stad. 

De tentoonstelling bestaat uit de volgende exposanten/onderdelen:

Soup Archive 

Garcia Bello 

Cedric Mizero 

Outfit libary less  

 

Lees meer
Lees minder

Foto's en video's